Museo Mario Praz

Jawel, ik was weer eens in Rome! Gelukkig maar, want ik begon de Eeuwige Stad behoorlijk te missen. Zo eeuwigdurend is mijn geduld dan helaas toch ook weer niet….
Maar ik was er, en ik ging op zoek naar kleine, bijzondere pareltjes in die enorme zee van cultureel aanbod en archeologisch geweld. En ik heb ze gevonden ook, al moest ik er hier en daar ook wel een beetje om gniffelen.

Eerlijk is eerlijk: ik kreeg hulp van de supertoffe blog van An American in Rome. Zij schrijft over kleine en gratis musea in haar woonplaats Rome (nee hoor, verder niet jaloers of zo). Dus toen ik voor mijn werk als Projectmanager naar Rome mocht/moest, greep ik de kans aan om eens te gaan kijken in dit voormalige appartement van de schrijver, kunstcriticus en verzamelaar Mario Praz. En dat was nog best een hele exercitie.

Want dit kleine musea, aan de drukke Via Zanardelli Guiseppe nummer 3, valt totaal niet op, gelegen als het is in een groots gebouw dat er op het eerste gezicht uitziet als een oud kantoor of bank. Maar als je de kleine entree doorloopt kom je uit bij een ‘kantoortje’ waarachter een ouder heerschap je vriendelijk vertelt dat er op zaterdag slechts entree is om stipt 9.00, 10.00, 11.00, 12.00 of 13.00 uur. Het is namelijk een begeleid bezoek, met Italiaanse gids. Aangezien het 10.30 uur was, had ik nog tijd voor granita. Mooi.

Om 11.00 uur stond er een clubje geïnteresseerden klaar, en opende een wel zeer kleurrijk geklede mevrouw de deur naar het trappenhuis. Ze had kanariegeel rechtopstaand haar, gelijkend op de enorme stekels die op plastic poppetjes van trollen prijkten die op de basisschool zo populair waren. Haar broek was zéér comfortabel wijd, en bedrukt met een Roy Liechtenstein-patroon. Op haar strakke mouwloze shirt stonden graffiti-teksten die ik niet kon lezen. Het deed bijna pijn aan de ogen.

Maar verdraaid: ze paste erg goed bij het kleurrijke en eclecticistische interieur van Mario Praz’ voormalige woonhuis. Deze literatuurprofessor was dol op het verzamelen van allerlei kunstwerken, een bonte stoet snuisterijen en meubelstukken. En hoewel deze mevrouw alleen maar Italiaans sprak en ook niet altijd even goed verstaanbaar was, leidde ze ons rond met overduidelijk veel liefde voor dit bijzondere stadsappartement met zijn opmerkelijke indeling en interieur.

En zijn er ook waardevolle stukken in Praz’ voormalige woning te zien? Nee, niet bepaald. Verwacht geen meesterwerken of kunst van de hand van Grote Meesters. verwacht ook geen items uit de renaissance of middeleeuwen. Maar wel een prachtige mix van curieuze romantische portretten en beeldjes, 18de eeuwse kijkdozen en medaillons en antieke wapens als muurdecoratie.

Meubels in empirestijl staan naast houten brievendozen, opbergkastjes werden door Praz gebruikt als plantenbak en een bronzen kleinood blijkt een geinige, en tegelijkertijd lugubere andere kant te hebben.

Het smalle appartement leent zich niet voor grote groepen, en je kunt je tijdens een bezoek ook meteen voorstellen dat Praz hier niet heel veel visite moet hebben gehad. Zelfs met zijn eigen familie was hij blijkbaar gebrouilleerd, zo wordt tijdens de tour verteld. We wandelen in een lange sliert door de verschillende, achter elkaar liggende vertrekken. Als je achteraan de sliert loopt, heb je grote kans dat de uitleg van de kleurrijke gids je volledig ontgaat. Maar een ramp is dat niet. Er is genoeg te zien en te bewonderen, of het nou het interieur betreft of soms een fraai uitzicht over de smalle steegjes achter het palazzo.

Na een kleine drie kwartier sta je weer buiten, in het hart van het oude Rome. Voor het bezichtigen van de grotere monumenten en architectonische hoogtepunten ben je op loopafstand van het Piazza Navona, het Pantheon en het Palazzo Altemps, waar een gedeelte van de archeologische collectie van de gemeente Rome wordt getoond. Maar ter afwisseling eens zo’n klein, geinig privémuseum bekijken is een geweldige ontdekking van een andere kant van Rome, en zeker een leuke start of afwisseling van je dag.

Casa Museo Mario Praz, Via Zanardelli, 1, 00186 Rome.
Geopend van dinsdag tot vrijdag om 14.30, 15.30, 16.30, 17.30 en 18.30 uur, en op zaterdag om 9.00, 10.00, 11.00, 12.00 en 13.00 uur.
De toegang is gratis.

Wil je het museum bezoeken? Kijk dan ook even op deze site: https://www.direzionemuseistataliroma.beniculturali.it/istituti/casa-museo-mario-praz/

©Photo copy Maaike Raduzzi
2022-09-08T22:02:44+02:00 24 oktober, 2019|Musea, Reistips|

Geef een reactie