Italiaanse Art Nouveau in Rome: Quartiere Coppodè

Ben jij ook zo’n liefhebber van de Italiaanse Art Nouveau, oftewel Stile Liberty? Gek op architectuur met maffe details, sprookjeskastelen, en geheimzinnige figuurtjes op muren, fonteinen en straathoeken? Dan is het Quartiere Coppodè een leuke plek om eens te gaan bezoeken in Rome!
Het Quartiere Coppodè is genoemd naar de architect die rond 1915 de meeste huizen, fontein en het stratenplan in deze kleine, in het noordwesten van Rome gelegen wijk ontwierp.

Oké, oké. Fotograferen moet ik ook nog eens leren. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst op goed geluk naar deze wijk op zoek ging, was het een bijzonder zonnige en warme dag. Een superdeluxe camera had (en heb) ik niet; alleen een smartphone, en de zon zat mij en mijn smartphone iets teveel in de weg. Probeer dus maar even door de zonnestralen heen te kijken, of misschien moet ik zeggen: voel vooral de warmte dóór de foto’s heen.

Groot is de wijk niet; je hebt een klein halfuurtje nodig om langs de prachtige gedecoreerde huizen en de kikkerfontein te wandelen. Maar misschien breng je wel veel meer tijd door in deze woonwijk, vanwege het vele vergapen aan de bizarste details en het maken van heel veel foto’s.

Toegang tot Piazza Mincio, Quartiere Coppode, Rome

Piazza Mincio met kikkerfontein

Fontana delle Rana, Rome

Fontana delle Rane, detail

In 1915 werd hier een groot oppervlak aan land opgekocht door een woningcoöperatie in Rome, met als doel er vooral huizen te gaan bouwen. Gino Coppodè, architect én meubelontwerper met een voorliefde voor een wel heel creatieve versie van Stile Liberty, werd aangesteld als hoofd van dit project. Hij kreeg in eerste instantie de vrije hand, en bouwde een aantal wel heel bijzondere woonhuizen. Zijn uitgangspunt was de Stile Liberty, de Italiaanse versie van de Art Nouveau, die hij mengde met stijlkenmerken uit de middeleeuwen, barok, neoclassicisme, en zijn eigen fantasie. Hierdoor ontstonden grootse woonhuizen vol erkers, kantelen, torentjes en hekwerken. En waar je ook kijkt, oppervlaktes die versierd zijn met al dan niet fantasierijke figuurtjes en decoratieve vormen.

Quartiere Coppode detail

Quartiere Coppode detail

detail Quartiere Coppode

De wooncoöperatie bleek uiteindelijk toch niet zo blij met Coppodè’s ideeën. Het verschil met het klassieke Rome was voor hen te groot, en na Coppodè’s dood in 1927 werd de rest van het land heel snel op een meer conservatieve manier volgebouwd. Gelukkig staan de wonderlijke gebouwen aan het Piazza Mincio, én de kikkerfontein, er nog steeds. Een heerlijke plek om aan de drukte van dat klassieke Rome te ontsnappen!

Facade Quartiere Coppode

Hoe kom je er? Neem de bus of tram naar het Piazza Buenos Aires, en vandaar is het 3 minuutjes lopen naar de ’toegangspoort’, compleet met kroonluchter. Via deze poort kom je uit op het Piazza Mincio, waar ook de kikkerfontein, de Fontana delle Rane staat. Deze fontein zou overigens een knipoogje zijn van Coppodè naar de beroemde Fontana delle Tartarughe (= fontein van de schildpadden) van Giacomo della Porta op het Piazza Mattei. Rondom de fontein vind je de sprookjesachtige gebouwen.

Wil je meer Stile Liberty in Rome bekijken? Bezoek dan ook eens de Villa Torlonia, en met name het Casina delle Civete.

©Photo copy Maaike Raduzzi
2022-11-15T10:55:14+01:00 27 april, 2019|Onbekend Rome, Reistips|

Geef een reactie