“De Boneneter” van Carracci en nog veel meer moois. Op zaterdagochtend naar de Galleria Colonna

Soms heb je zo’n dag waarop je het gevoel hebt dat je alles wel zo’n beetje hebt gezien in Rome. Een dwaze gedachte, ik weet het, want je hebt natuurlijk nóóit alles gezien in Rome. Toch kan een dergelijk gevoel je wel eens bekruipen, vooral als je er al flink wat bezoeken aan de Eeuwige Stad op hebt zitten. Na de bekende overvloed aan antieke resten op en rondom het Forum en monumentenknallers als Vaticaanse musea, barokke kerken en beelden van Bernini, kan je creativiteit wel eens een beetje vastlopen. Vandaar deze tip: ga eens, op een rustige zaterdagochtend, naar de Galleria Colonna. Een parel van een stadspaleis, verborgen in hartje Rome. Ga erheen voor de kunstcollectie en de fraaie tuin. Je zult je ogen uitkijken.

In het hart van de stad verborgen

Het Palazzo Colonna, de zetel van de familie Colonna, bevindt zich middenin het hart van Rome. Al in de veertiende eeuw werd er begonnen met de bouw van dit enorme paleis, waar nu nog steeds leden van de gelijknamige adellijke familie wonen. Gedurende de hele zeventiende eeuw werd het paleis flink verbouwd en uitgebreid, zodat het eindresultaat een prachtig barok stadspaleis is met een enorme verscheidenheid aan gangen, zalen en versiering.

Nu ligt het paleis, dat aan de buitenkant niets van zijn overweldigende interieur prijsgeeft, langs de verkeersader Via IV Novembre. Een straat waar tientallen auto’s en bussen doorheen racen naar het nabijgelegen Piazza Venezia, en de langslopende toeristen trakteren op enorme stofwolken. Ik zou zeggen: trotséér die stofwolken, en laat je niet van de wijs brengen door het onaantrekkelijke, massieve uiterlijk van het paleis. Loop naar de Via della Pilotta, waar zich de ingang naar de Galleria bevindt, en koop daar een kaartje om de kunstverzameling te bewonderen.

Pracht en praal

Aangezien er nog steeds Colonna’s in dit familiepaleis wonen, is het als bezoeker niet mogelijk om overal rond te lopen. Je hebt toegang tot de Galleria Colonna, een enorme lange gang parallel aan de Via IV Novembre, waar op Franse Salon-achtige wijze schilderijen van de vijftiende tot de negentiende eeuw boven en onder elkaar zijn opgehangen. Zelfs Gianlorenzo Bernini werkte mee aan de aanleg van deze oorspronkelijke raadzaal. De plafonds van deze enorme gang, opgedeeld in verschillende salons, zijn tot in de hoeken beschilderd met kleurrijke fresco’s. Overal staan glanzende marmeren zuilen, en de friezen bovenaan de wanden zijn bedekt met bladgoud. Ook de lijsten van de schilderijen glimmen je tegemoet.

Absolute topstukken van de collectie zijn De Boneneter van Annibale Carracci, qua thema en schilderstijl een verbazend modern schilderij voor die tijd. Van Bronzino, de hofschilder van de familie de Medici, hangt er een prachtige Venus, Cupido en satyr, en verder zijn er werken te bewonderen van Tintoretto, Perugino en Ridolfo di Ghirlandaio. Na de Galleria heb je als bezoeker de mogelijkheid om het privé-appartement van Principessa Isabelle te bezoeken; die in 1908 met Prins Marcantionio Colonna trouwde. Ze werd een belangrijk lid van de elitaire Romeinse high society, en maakte zich enorm sterk voor het behoud van de kunstcollectie. In haar appartement hangen zevenendertig landschappen van Luigi Vanvitelli. Let vooral ook op de wandschilderingen: overal zie je trompe l’oeils naar geschilderde parken, zuilen in perspectief en dakterrassen.

Groene oase

En maak, als je al die kleuren en luxe materialen op je in hebt laten werken, dan nog een uitstapje naar de tuin van het paleis. Het Colonna paleis werd ooit gebouwd tegen de hellingen van de Esquilijnse heuvel; een ideale natuurlijke vesting. In de loop der tijd werd de heuvel gedeeltelijk afgegraven en gebruikt om er een fraai park van te maken, met terrassen en fonteinen. Er werden restanten gevonden van een grootse antieke tempel, gewijd aan Serapis of Septimius Severus. Je kunt er struinen over aangelegde paden tussen magnoliabomen, potten vol citroenboompjes en olijfbomen. Overal staan standbeelden van illustere Colonna’s, en hier en daar heb je een ge-wel-dig uitzicht over Rome. Neem hier ook echt even de tijd voor. Dan ben je daarna weer helemaal klaar voor die stofwolken.


Zie voor meer info: http://www.galleriacolonna.it/

©Photo copy: iviaggidiraffaella voor de foto van het Palazzo.
Galleria Colonna voor de foto’s van het appartement van Principessa Isabelle.
Overige foto’s: Maaike Raduzzi

2021-01-14T09:29:50+01:00 20 augustus, 2018|Musea, Reistips|

Geef een reactie